Mitt hundeoppdrett skal være lett å feste relasjoner til og jeg har derfor valgt mitt navn med omhu og god hjelp fra venner og bekjente.
Min hundefaglige erfaring har jeg gjennom 15 års arbeid med konkurranse og tjenestehunder. Mest arbeid har jeg lagt ned i de internasjonale programmer og dette opptar mesteparten av mitt hundeengasjement.
Kennel Oddvarg har som langsiktig målsetning å føre frem 1-2 valpekull hvert år. I tillegg har jeg som målsetning å gi den enkelte hundekjøper den oppfølging som trengs for at denne skal kunne hevde seg i tjeneste-/eller konkurranse. Den hundetype jeg vil avle frem skal være lett å feste relasjoner til.
En typisk Oddvarg`er skal besitte følgende egenskaper:
- Driftsterk og belastbar, men samtidig førbar og sosial.
- Hardhet og sosial dominans skal være korrekt avpasset til hundefører og hjemmemiljø.
- Skal kunne driftsveksle korrekt, konfliktløst og samtidig underordne seg hundeføreren.
- Typeriktig ekstriør.
Jeg vil ikke benytte hunder i avl som har et minus på gemytt.
For å oppnå dette må jeg vite noe om hundene som brukes i avl. Både hvilke egenskaper de besitter og hva de gir. Enda viktigere er det å vite hva hundene i stamboken har gitt. I den senere tid har jeg visitert bla Belgia for å finne den riktige hannhund til mitt a kull med Brandfjellet`s Bima.
Mitt oppdrettet må ha langsiktige visjoner og i enkelte kombinasjoner må jeg gå på akkord med noen av kravene for å oppnå et godt resultat i senere generasjoner. Det er derfor helt på det rene at jeg vil krysse hunder fra den eksteriørmessige populasjonen med rene brukslinjer.
Dette ser jeg ingen problemer med og jeg tror at jeg på lang sikt vil få en hundetype som både besitter de ypperste mentale egenskaper og som samtidig beveger seg korrekt. Dette vil gi hundene færre skader og en lengre karriere samtidig som korrekte vinkler gir et mindre anstrengende løpesett.
Dette er noe jeg særlig har erfart denne vinteren da jeg er på ski turer med hundene nesten hver dag. Deler av turene tar vi alltid i dyp snø for at hundene skal bygge muskler og kondisjon. Storm har særlig kraftige musker og god kondisjon. Han beveger seg i den dype snøen med kraftige og korte byks. Bima beveger seg med lange og elegante byks. Til tross for at Storm er eldre, har mer muskler og bedre kondisjon blir han klart fortere sliten enn Bima. Hvorfor: Vinklene !!
Det er for meg soleklart at dersom en hund skal bevege seg anstrengende og over lang tid har vinklene vesentlig betydning. Ikke vesentligst, men vesentlig ! Dette er normalt ikke noe problem for en hund som skal konkurrere IPO/SchH da disse kun beveger seg over korte distanser. For en hund som skal benyttes i forsvarets, politiets eller redningsarbeide og som mange ganger må arbeide i timer og dager i strekk, vil dette være av vesentlig betydning.
Jeg er derfor overbevist om at ensformig avl, kun på mentalitet, ofte med foreldre som over generasjoner har vært kåret i Kk II, ikke gir de resultater som man ønsker dersom hundene må anstrenge seg over tid. Dette er ting jeg vil ta hensyn til i mitt oppdrett.
Min gamle hund, Pema`s Esko, er snart 9 år og sprek for alderen. Bortsett fra en muskelskade ham pådro seg etter et fall som valp. Dette satte ham ut av spill under WUSV VM 2001. Varg er 80 % en ren ekstriørhund og de mentale egenskaper kommer hovedsakelig fra Fero V. S. .Himmelreiche, gjennom 3 ledd. Re godkjennes med fullt program våren 2003.
Derfor: Hundens fysiske egenskaper må tilpasses de mentale dersom hunden skal brukes i tjeneste eller konkurranse frem til den er 8-10 år. Det er min klare oppfating at konkurransehunder i IPO/SchH som passerer 6-7 år ofte ikke tåler hardkjøret frem til en konkurranse eller re godkjenning, rent fysisk.
Om 10-12 år vil jeg se om jeg har hatt rett….J For ordens skyld: En Oddvarg`er blir aldri å finne i teten på Norsk vinner eller noen annen utstilling for den del, men vi kan kanskje være deltakere. Likefullt, det er de fysiske egenskaper og friskhet jeg er ute etter, ingenting annet!
Primært ønsker jeg som de fleste andre å selge valper til mennesker som vil ut i brukshundarbeid. Det er i midlertidig ikke noe krav at valpekjøperen må eksponere hunden for store internasjonale konkurranser. Dersom en ønsker å trene på klubben og er fornøyd med det, er dette fullt ut tilfredsstillende for meg. Det er gjennom en bredde at brukshundsport skal vokse og vi trenger alle som vil. Det er imidlertid spydspissene (les kontinuitetsbærerne) og gode oppdrettere som skal gi oss bredden.
Det jeg ønsker av den enkelte er at de engasjerer seg med tyngde og ekte engasjement i brukshundarbeid, og på den måten skaper erfaring for å sikre seg hundefaglig kompetanse og utvikling. Mitt bidrag i denne sammenheng vil være å gi den enkelte så stor og tett oppfølging som behøves for at denne skal kunne oppnå sin egen individuelle målsetning. I tillegg vil jeg legge krav på den enkelte som er realistiske å oppnå, naturligvis også større krav på enkelte enn andre.
Ikke alle kan komme til NM eller VM for den del, men alle kan bli verdifulle kontinuitetsbærere i et hundemiljø hvor alle får ulikt ansvar og oppgaver. Alt etter interesse og engasjement. Det er det viktigste !
Jeg har også startet en ny treningsgruppe som jeg hjelper på treningssamlinger, pr mail eller telefon. Dette til enkeltes irritasjon og andres fornøyelse. Denne kalles Team Oddvarg. Til tross for at denne gruppen kun har eksistert i særlig kort tid og er spredt over hele landet har vi satt sparket godt fra oss. Alle deltakere til neste års nordiske mesterskap kommer fra vårt treningsmiljø.
Vår filosofi innen hundetrening er som følger:
1. Vi trener for å ha det moro.
2. Vi trener for poeng.
3. Vi konkurrerer for å vinne.
4. Vi trener for å ha det moro !!!!
Jeg er helt sikker på at dersom vi klarer å overholde overnevnte filosofi vil en eller flere av oss til sist klatre på pallen i WUSV VM. Ingenting er umulig og vi har gode hunder og er selv gode dressører, at vi i tillegg hjelper hverandre og ser egen vinning i andres suksess vil gi oss uttelling. Bare vent, blir det ikke denne gangen blir det neste !
Kennel Oddvarg ønsker å samarbeide med andre oppdrettere som har sammenfallende visjoner innenfor avl, utdanning, miljø og et seriøst hundehold.
Odd-Ivar Gjersvik, 5. januar 2003