Tanker bak L-kullet

BH Trollhead’s Delta (Winna) er paret med SeSpCh KORAD Rapport’s Malte. Valpene ventes født i begynnelsen av februar.

 

Stamtavle for valpene

 

stamtavle

 

 

 

Desktop29

 

Informasjon om Winna og hennes linjer, skrevet av Odd-Ivar
Winna er datter av Frost av Oddvarg, som igjen er datter av Cantona av Oddvarg og Brandfjellets Heidi. Cantona er igjen sønn av Como von der Rurdamm, som ble født i Tyskland trent i Belgia, og solgt videre til Sverige etter et kort opphold i Holland. I Holland kunne han ikke være da hans nye eier var frisør, og derfor meget redd for sine fingre…:)!

Como`s mentale styrke går det fortsatt gjetord om, noe han også har gjort seg fortjent til. Både under trening, test og i avl. I Sverige er det over 30 politihunder som er direkte etter Como. Alle kjente for høye drifter, stødige mentalt, harde og meget sterke i miljø. I Norge er det to politihunder etter Como som jeg vet om. Den ene er kullbror til Cantona, Conan av Oddvarg som var patruljehund i Oslo Politidistrikt. I dag er han krimhund på Kripos.

Sportslig er de mest kjente barn etter Como, Cantona, Dacke og Dexter. Alle av Oddvarg, NM deltakere og VM deltakere. Cantona er den eneste Norske hund som med unntak av VM ALDRI har hatt lavere score en 96 poeng i gruppe C. Dacke er den eneste Norske hund som har hatt 100 poeng i lydighet i en prøve og 98 poeng under ett NM. Video av Dacke:

Brandfjellets Heidi går blant annet tilbake på Aly vom Vordersteinwald som er sønn av Troll von der bösen, verdens mest kjente avlshund innen vår rase. INGEN hunder har flere tjenestehunder/sportshunder som går direkte tilbake på seg. Troll er i tillegg til drifter og belastbarhet, meget kjent for å nedarve mye temperament for lydighet.

Heidi er godkjent IPO I/redningshund, meget kjent for stor arbeidskapasitet, søkslyst og svært sosial.

Frost av Oddvarg er kullbror til Fighter som er den hunden jeg selv trener om dagen. Han har vært Norges beste i IPO II, nr 2 i både IPO NM og SchH NM, samt nr. 26 i WUSV VM. Han er den sjette hunden jeg konkurrerer med i VM og min tredje med predikatet fremragende i spor. Video av Fighter:

Winna (Delta) er under trening i NBF spor og har hittil svært gode resultater i oppflytningsklassene. Flere av Winna sine brødre er eller har vært under utdanning som politihunder. Den ene av disse ble godkjent i fjord høst. Knapt 2,5 år gammel. Han gjør i dag tjeneste i Troms politidistrikt.

Under min YouTube-kanal kan du finne videoer av Cantona av Oddvarg (link).

 

 

Desktop28

Informasjon om Malte skrevet av Tor Tennius

Besteforeldre
Lindemans Azco: Polishund, lämnat 90%A och resten B och en enda armbåge på 29 avkommor

Rapport’s Beriva: korad 272p

 

Secundants Ichi Ban: 3 SM-guld 1silver 1brons i skydd 2 guld Nordiska

Wilses Wittra: El.kl. spår skydd sök, Polishund

 

Foreldre
Rapport’s Exi: Exi är svensk bruksckampion i spår, korad med 280p på gamla korningen. När jag skulle köpa Malte letade jag efter en tik som jag tyckte var tillräckligt bra. Jag åkte och tittade på Exi och det var klart med en gång! Trevligaste tiken jag träffat! Hon är mycket rejäl med kamplust, gripanden och nerver. En kanontik som inte har tävlats så väldigt hårt. Hon har i sin enda kull en mycket fin ledstatistik. Av sex röntgade: 6 A-A och alla Ad u.a. (En kullbror avlivades p.g.a. en yttre skada när han var 8 mån. Han förröntgades då på höfterna med ett preliminärt B). Även Exis föräldrar har oerhört starka ledresultat.

Wilses Allex: Jag vet egentligen inte så mycket och har bara träffat honom en gång men han verkade väldigt balanserad och cool. Jag har däremot hört från uppfödarna till honom att han är väldigt tuff i ingripanden i tjänsten. Han vann spår SM för polishundar 2009 (och jag tror han kom 3:a 2008). Har också certpoäng i Elit spår.

 

Rapports Malte: Malte har bara tävlats i bruksspår. Han har hittills tagit 12 cert och är svensk spårhundschampion.

* Svensk schäfermästare i spår 2013

* Silver på schäferSM i spår 2011

* Distriktsmästare i spår för Dalsland/Värmland 2012 och 2013.

* Korad MT – 520p. (kullsnittet är 495p)

 

Kullsyskon: En syster blev nr 6 på bruks SM 2013 (Rapports Morra) och en annan är tjänstehund FM. Övriga har tävlat spår på lägre nivåer (kolla Rapports hemsida).

MINA TANKAR KRING MALTE
Malte är min fjärde schäfer. Alla har blivit champions i spår men det har aldrig varit aktuellt att använda någon av dom i avel. Alla har haft något fel fysiskt men framför allt så har ingen haft det där lilla extra mentalt som jag kräver för att avel ska vara aktuellt. Det räcker inte att hunden är ok, utan den ska tillföra något till för att det ska vara aktuellt.

Och så fick jag Malte! En i mina ögon så gott som perfekt hund som helt saknar anlag för många av de problem som finns inom rasen. Här kommer en uppräkning av saker som jag uppskattar hos Malte. En del som är av betydelse för avel och en del som säkert inte är det.

 

Klåda
Malte har aldrig haft några problem över huvud taget. Vi bor 10 m från sjön och han badar mycket på sommaren men har aldrig blivit det minsta röd ens. Han är också väldigt okänslig för saker som skulle kunna irritera (typ flugor) och kliar sig knappt ens när han fäller.

 

Koordination
Malte har genom åren haft väldigt lite skadeproblem över huvud taget. En huvudanledning till detta tror jag är att han har en mycket väl utvecklad kroppskontroll. Jag kör ofta träning med mycket hög hastighet i obanad skogsterräng och det har aldrig hänt att han trampar fel eller råkar ut för något. Detta hade jag aldrig vågat med någon av mina tidigare hundar.

 

Stabilitet
Både MH och MT visar att han är otroligt stabil och stark mentalt. Poängen på MT (520) är ok men det är också så att han tappar massor av poäng på två ”misstag”. På uthålligheten trodde han att han skulle hämta bitstocken (från gripa-delarna) som var upphängd i ett träd så han drog iväg dit. På skramlet var han ointresserad av att gå fram till det direkt (han gick fram när han såg att jag var intresserad) och det blir ju också en del nerdrag. Han är totalt okänslig för ljud. En ambulans som stod två meter bakom honom satte på sirenerna men han slutade inte ens att nosa. Så är det alltid med starka ljud. Även första gången med skott gick till så. Han lyfte inte huvudet utan fortsatte nosa! Även på MH var det skramlet som drog ner lite. Malte vred på huvudet och tittade på skramlet (och konstaterade att det var ointressant) och fortsatte promenaden i lugn takt. Utan den ”missen” hade han haft 5,0 på orädsle-delen. Han har aldrig, varken på test eller hemma, visat någon rädsla för något. Han har också varit sådan hela tiden. Han hade heller inga ”spök”-perioder som valp! Jag tycker att det säger en hel del att efter mentaltesten så var det Malte alla talade om (även domarna), trots att det var två hundar som hade nära 550p.

 

Förmåga att koppla av
Det är bara att lägga Malte så blir han lugn. I bilen är han helt tyst (även med hundar och aktivitet utanför) vilket är fantastiskt med tanke på hur högtempererad han är. Malte förväntar sig gärna aktivitet när han kommer i nya situationer men lär sig snabbt att koppla av. När vi började med lite skyddsträning gick han igång direkt och hade en väldig förväntan. Efter att ha lagt honom (så att han fick vänta en stund) ett par gånger så hade han lärt sig att inte varva upp förrän jag sa till. Malte kan både slappna av lätt på egen hand och på kommando (platsen ligger han med huvet på marken). Han har heller aldrig gått igång hemma när han varit själv och bitit sönder saker (inte ens som valp).

 

Jaga
Malte jagar inte vilt. Inte ens om det springer upp framför honom. Han kollar bara på mig om vi ska göra något. Han jagar inte katter heller (varken våran eller andras). Däremot jagar han föremål som en galning om jag kastar och ”klipper” dom i flykten.

 

Vaktar
Malte vaktar inte mat eller ben. Vem som helst kan gå fram till honom när han äter utan att han blir orolig. Han vaktar heller inte bilen utan är helt trygg där. Hemma i trädgården kan han säga till om det är någon som kommer mot tomten från skogen (turister går fel ibland).

 

Utstrålning
På tävlingar kommer det alltid fram folk och tycker att han är helt fantastisk. Framför allt så tycker dom att han ser härlig och positiv ut och att han har en otrolig energi.

 

Utseende
Skitsnygg!! Jag tycker att han har härliga färger. Väldigt svart i det svarta och ganska röd/brun i det bruna. Nästan inget ljusbeige eller vitt. Malte har också ett otroligt vackert huvud med mycket utstrålning och det är nog det som fångar folks uppmärksamhet mest!

När det gäller hur en schäfer ska se ut så vet jag inte för jag kan inget om sånt. Jag får det till att han är 61 cm hög men han är väldigt spänstig så jag tycker inte att han ser så liten ut.

 

Leder
Bara att undersöka på avelsdata på skk. Hela kullen är superstark. Även bakåt är det otroligt bra långt bak i leden. Alla har lämnat massor av A-A och u.a. Monica har ju också själv använt två tikar ur Maltes kull.

 

Anlag för skyddsarbete
När Malte var 3 år var vi med på en helgkurs i kennel Rapports regi med Dan Pöhner som figurant/instruktör (svenskskydd). Malte fick då vara med i de erfarna hundarnas grupp eftersom han var lite äldre. Dan sa efter första passet att angrepp och bitande behövde han inte träna alls, utan det gällde istället att lägga energin på allt runt i kring. Malte visade att han verkligen njuter av att få utmana och kampa och han visar ingen respekt. Tyvärr blev det sedan ingen mer träning förrän nu i höst då vi prövade lite IPO-skydd i en kurs på klubben. Skillnaden nu var att han inte bara fick gå i kampdrift. Figuranten ville plocka fram lite försvar också. Det kom direkt och han växlade hur lätt som helst mellan kamp och aggressivitet. Läckert! (Kanske provar vi att tävla lite IPO till hösten efter bruks SM) När vi ”vinner” ärmen och springer till bilen så späpper han focus på ärmen direkt vid bilen. Han vill istället tillbaka till figuranten! Det var egentligen lika med mentaltesten. Han tyckte att allt var det roligaste han hade varit med om och ville gå ett varv till!

 

Övrigt
Ett stort plus i vardagen är att han inte äter massa skräp ute. Inte bajs eller döda råttor!

En sak som jag tycker är extra intressant med Malte är att han har en hel del allvar och skärpa men ändå är så lätthanterad och följsam. Vi har en hel del vänner som är hundrädda och som har varit rädda för våra andra hundar men alla säger att dom inte är rädda för Malte. ”För man ser att han inte är farlig”, säger dom. Ändå är han den klart tuffaste hunden jag haft!

Därför tycker jag att han är intressant i aveln!

Efter allt skryt kan man undra om det inte finns några baksidor. Det låter inte trovärdigt med en så bra hund. Jag tycker att han är så bra!!!, men om jag skulle leta efter något så är det att vi har lite ljud i fria följet. Det beror inte på stress utan på att jag har klantat mig i inlärningen.

Det mest utmärkande för Malte är utan tvekan hans orädsla. Jag har nu en ny valp hemma som jag tänker prova i IPO och det är stor skillnad i den delen. Malte visade aldrig någon som helst rädsla för andra hundar, mystiska saker eller människor som valp! Han var oerhört självsäker och balanserad!

Leave a Comment